Založ si blog

Jeden jazyk pre celý svet!

Skôr ako vôbec urobíme prvý krok v  komunikovaní s inou kultúrou, potrebujeme viesť dialóg v spoločnom jazyku ktorému budú rozumieť všetky zúčastnené strany.

Keďže v dnešnom svete nie je možné, aby väčšina ľudí (možno 90%) po celom svete zvládla bežne čo i len 3 jazyky na komunikatívnej úrovni. Preto sa v rôznych obdobiach vyskytoval dominantný jazyk, ktorý sa dostal na úroveň medzinárodného jazyka. Dnes túto úlohu zástava angličtina.

Aké sú nevýhody angličtiny?

Angličtina sa vplyvom globalizácie , odštartovanej Spojenými štátmi americkými, dostala na úrovne jazyka, ktorého znalosť je viac dôležitá než znalosť vlastného jazyka.

No však, nie je úplne ideálny jazyk. Jednou  s jej najväčších nevýhod je diskriminácia. Môžeme si zobrať príklad Európskej únie. V rámci EÚ je zaručená ochrana kultúr a jazykov jednotlivých národov a zároveň ich rovnosť a možnosť ich požívania v pracovnej, štátnej i kultúrnej sfére na clom jej území. Čo je pri 27 jazykoch utópia. No však funkcia takéhoto jazyka plní angličtina, vďaka ktorej sú občania napr. Veľkej Británie zvýhodňovaní vo všetkých oblastiach v rámci EÚ.(Pracovne príležitostí, ,   účasť na grantových projektoch EÚ, ktorých pracovaním jazykom je takmer vždy angličtina, možnosť stáže, štúdia a.p )

Študenti vo Veľkej Británii sa nemusia učiť žiaden cudzí jazyk a môžu sa naplno  venovať svojmu štúdiu a príprave na budúce povolanie môžu tak obsiahnuť omnoho väčšie vedomosti, zatiaľ čo naši študenti venujú veľkú časť štúdia práve výučbe angličtiny a aj napriek tomu nikdy nedosiahnu čo i len úroveň bežného študenta strednej školy v Británii. A práve na základe toho majú študenti vo Veľkej Británii oveľa lepšie podmienky a možnosť uplatnenia na európskom trhu lepšiu ako ktokoľvek v EÚ. Nehovoriac, o tom že angličtina je pre napočetnejšiu jazykovú skupinu v Európe – Slovanov , neprirodzený jazyk.

Možné riešenie ?

Riešenia by mohlo byť jednoduché, a síce zavedenie Esperanta ako hlavného komunikačného jazyka v EÚ. Esperanto je umelo vytvorení jazyk , ktorého základom je mnoho svetových jazykov. Je staré vyše 100 rokov,  ešte pred druhov svetovou vojnou sa mal sať hlavným  komunikačným európskym jazykom , no však Francúzsko zablokovalo tento proces.

Je tento jazyk náročný ?

Podľa lingvistu Petra Baláža, je to najľahší jazyk na svete s ustálenou gramatikou. Najväčšou výhodami sú : Gramatika bez jedinej výnimky a  rovnaká písaná aj hovorená forma.

Pre ukážku vám popíšem časovanie v esperante , porovnajte to s angličtinou a utvoríte si obraz o jednoduchosti jazyka.

 

Ja som (Prítomní čas) -as

Ja som bol (Minulí čas) – is

Ja budem (Budúci čas) –os

Mi estas

Mi estis

Mi estos

Platí to pre všetky slovesa.

 

Ešte pridám slovotvorbu :

 

Peklo (Pods. mená) –o

Pekelný (Príd. Mená) – a

Peklá (Množné číslo) –j

Infero

Infera

Inferoj

 

Keď je také , ľahké prečo sa Esperanto nestalo globálny komunikačný jazyk?

Podľa môjho názoru, je to ovplyvnené USA a štátmi Commonwealthu.

Tieto majú jedinečné postavenie vo svete a určite ho nechcú stratiť a preto nikdy nepodporia Esperanto. A samozrejme USA a Veľká Británia majú niekoľkomiliardový biznis s celosvetovej výučby angličtiny. Pokiaľ aj naďalej budú ekonomickým lídrom USA a štáty, dokonca aj národne hrdé napr. Francúzsko, sa podriadia vplyvu angličtiny a anglickej kultúre je jeden jazyk pre celý svet utópiou. Ale ako vidíme z vývoja globálne situácie všetko môže byť zakrátko inak.

Čo si myslíte vy?

 

 

Slováci a ich susedia -Panonski susedia

04.02.2012

Slováci a Maďari Slováci a ich susedia -Panonsky susedia Dnes, prinášam „krátky” pohľad do slovensko -maďarských dejín. Táto verzia nie je skompletizovaná ani zredigovaná verzia mojej práce , ktorú postupne aktualizujem. Hlavnou témou, ktorú zachytáva moja práca je spoločná história Slovákov a Maďarov a vzťahy medzi nimi. Túto tému som si [...]

Revolúcia v Tunisku – Jazmínová revolúcia.

29.01.2011

Sídlo blogu na – http://viewextra.blogspot.com/ Rozhodol so sa napísať blog o udalosti , ktorá ma veľmi prekvapila . Tou udalosťou bola práve vlna protestov v krajine v ktorej by som to nečakal -Tunisko. Začnem pekne od začiatku ….. …Tunisko roku 2009 V júny 2009 som navštívil Tunisko. Poznal som Tunisko ako ,, Švajčiarsko Afriky ´´ čomu žiadny spôsobom [...]

Neznámy hrdina

26.01.2011

Neznámy hrdina Sídlo blogu na – http://viewextra.blogspot.com/ Je to práca o Pavelovi Havaldovi , o účasti slovenský vojakov vo vojne proti ZSSR, o Slovenskom národnom povstaní, a regionálnych dejinách Baťovian(dnes Partizánske). Neváhajte zverejniť svoj názor. ©Ján Valášek , 2011. Uverejňujem môj prvý blog na pravda.sk. Vlastne sa o blog ani nejedná , je to [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Ján Valášek

Blog hlavne o politike a histórií. Sídlo blogu na viewextra.blogspot.com/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 22940x
Priemerná čítanosť článkov: 5735x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy