Založ si blog

Jeden jazyk pre celý svet!

Skôr ako vôbec urobíme prvý krok v  komunikovaní s inou kultúrou, potrebujeme viesť dialóg v spoločnom jazyku ktorému budú rozumieť všetky zúčastnené strany.

Keďže v dnešnom svete nie je možné, aby väčšina ľudí (možno 90%) po celom svete zvládla bežne čo i len 3 jazyky na komunikatívnej úrovni. Preto sa v rôznych obdobiach vyskytoval dominantný jazyk, ktorý sa dostal na úroveň medzinárodného jazyka. Dnes túto úlohu zástava angličtina.

Aké sú nevýhody angličtiny?

Angličtina sa vplyvom globalizácie , odštartovanej Spojenými štátmi americkými, dostala na úrovne jazyka, ktorého znalosť je viac dôležitá než znalosť vlastného jazyka.

No však, nie je úplne ideálny jazyk. Jednou  s jej najväčších nevýhod je diskriminácia. Môžeme si zobrať príklad Európskej únie. V rámci EÚ je zaručená ochrana kultúr a jazykov jednotlivých národov a zároveň ich rovnosť a možnosť ich požívania v pracovnej, štátnej i kultúrnej sfére na clom jej území. Čo je pri 27 jazykoch utópia. No však funkcia takéhoto jazyka plní angličtina, vďaka ktorej sú občania napr. Veľkej Británie zvýhodňovaní vo všetkých oblastiach v rámci EÚ.(Pracovne príležitostí, ,   účasť na grantových projektoch EÚ, ktorých pracovaním jazykom je takmer vždy angličtina, možnosť stáže, štúdia a.p )

Študenti vo Veľkej Británii sa nemusia učiť žiaden cudzí jazyk a môžu sa naplno  venovať svojmu štúdiu a príprave na budúce povolanie môžu tak obsiahnuť omnoho väčšie vedomosti, zatiaľ čo naši študenti venujú veľkú časť štúdia práve výučbe angličtiny a aj napriek tomu nikdy nedosiahnu čo i len úroveň bežného študenta strednej školy v Británii. A práve na základe toho majú študenti vo Veľkej Británii oveľa lepšie podmienky a možnosť uplatnenia na európskom trhu lepšiu ako ktokoľvek v EÚ. Nehovoriac, o tom že angličtina je pre napočetnejšiu jazykovú skupinu v Európe – Slovanov , neprirodzený jazyk.

Možné riešenie ?

Riešenia by mohlo byť jednoduché, a síce zavedenie Esperanta ako hlavného komunikačného jazyka v EÚ. Esperanto je umelo vytvorení jazyk , ktorého základom je mnoho svetových jazykov. Je staré vyše 100 rokov,  ešte pred druhov svetovou vojnou sa mal sať hlavným  komunikačným európskym jazykom , no však Francúzsko zablokovalo tento proces.

Je tento jazyk náročný ?

Podľa lingvistu Petra Baláža, je to najľahší jazyk na svete s ustálenou gramatikou. Najväčšou výhodami sú : Gramatika bez jedinej výnimky a  rovnaká písaná aj hovorená forma.

Pre ukážku vám popíšem časovanie v esperante , porovnajte to s angličtinou a utvoríte si obraz o jednoduchosti jazyka.

 

Ja som (Prítomní čas) -as

Ja som bol (Minulí čas) – is

Ja budem (Budúci čas) –os

Mi estas

Mi estis

Mi estos

Platí to pre všetky slovesa.

 

Ešte pridám slovotvorbu :

 

Peklo (Pods. mená) –o

Pekelný (Príd. Mená) – a

Peklá (Množné číslo) –j

Infero

Infera

Inferoj

 

Keď je také , ľahké prečo sa Esperanto nestalo globálny komunikačný jazyk?

Podľa môjho názoru, je to ovplyvnené USA a štátmi Commonwealthu.

Tieto majú jedinečné postavenie vo svete a určite ho nechcú stratiť a preto nikdy nepodporia Esperanto. A samozrejme USA a Veľká Británia majú niekoľkomiliardový biznis s celosvetovej výučby angličtiny. Pokiaľ aj naďalej budú ekonomickým lídrom USA a štáty, dokonca aj národne hrdé napr. Francúzsko, sa podriadia vplyvu angličtiny a anglickej kultúre je jeden jazyk pre celý svet utópiou. Ale ako vidíme z vývoja globálne situácie všetko môže byť zakrátko inak.

Čo si myslíte vy?

 

 

Slováci a ich susedia -Panonski susedia

04.02.2012

Slováci a Maďari Slováci a ich susedia -Panonsky susedia Dnes, prinášam „krátky” pohľad do slovensko -maďarských dejín. Táto verzia nie je skompletizovaná ani zredigovaná verzia mojej práce , ktorú postupne aktualizujem. Hlavnou témou, ktorú zachytáva moja práca je spoločná história Slovákov a Maďarov a vzťahy medzi nimi. Túto tému som si [...]

Revolúcia v Tunisku – Jazmínová revolúcia.

29.01.2011

Sídlo blogu na – http://viewextra.blogspot.com/ Rozhodol so sa napísať blog o udalosti , ktorá ma veľmi prekvapila . Tou udalosťou bola práve vlna protestov v krajine v ktorej by som to nečakal -Tunisko. Začnem pekne od začiatku ….. …Tunisko roku 2009 V júny 2009 som navštívil Tunisko. Poznal som Tunisko ako ,, Švajčiarsko Afriky ´´ čomu žiadny spôsobom [...]

Neznámy hrdina

26.01.2011

Neznámy hrdina Sídlo blogu na – http://viewextra.blogspot.com/ Je to práca o Pavelovi Havaldovi , o účasti slovenský vojakov vo vojne proti ZSSR, o Slovenskom národnom povstaní, a regionálnych dejinách Baťovian(dnes Partizánske). Neváhajte zverejniť svoj názor. ©Ján Valášek , 2011. Uverejňujem môj prvý blog na pravda.sk. Vlastne sa o blog ani nejedná , je to [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Ján Valášek

Blog hlavne o politike a histórií. Sídlo blogu na viewextra.blogspot.com/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 22945x
Priemerná čítanosť článkov: 5736x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy